Αναζήτηση
 Μονορόδι AISAC/PECS 

Ειδικότητες

Η Ψυχιατρική είναι η ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τη διάγνωση, τη θεραπεία/ αντιμετώπιση και την πρόληψη των  ψυχικών νοσημάτων και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Ο παιδοψυχίατρος είναι απόφοιτος ιατρικής σχολής, ο οποίος πρέπει κατόπιν να ειδικευθεί επί 4½ χρόνια στο αντικείμενο της ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων. Για την εξειδίκευση σε πιο στενούς τομείς, όπως η παιδοψυχιατροδικαστική, η παιδοψυχοφαρμακολογία, η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ή η συστημική-οικογενειακή θεραπεία, η ψυχανάλυση και άλλες ψυχολογικές θεραπείες, ο παιδοψυχίατρος πρέπει να εκπαιδευτεί για αρκετά χρόνια επιπλέον.

Χάρη σε αυτή τη μακροχρόνια εκπαίδευση, ο παιδοψυχίατρος κατανοεί τις λειτουργίες του σώματος και τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ συναισθηματικών και σωματικών νοσημάτων. Είναι ένας γιατρός, ο οποίος ασχολείται με την ψυχική υγεία και έχει τα προσόντα να διακρίνει τις σωματικές και τις ψυχολογικές αιτίες που επιβαρύνουν τον ψυχισμό και το σώμα. Έχει γνώση να παρέμβει φαρμακευτικά αν και όπου απαιτείται. Όσοι παιδοψυχίατροι επιθυμούν, εκπαιδεύονται σε διάφορες ψυχολογικές θεραπείες (κυριότερες είναι οι: συστημική-οικογενειακή, γνωστική-συμπεριφοριστική, ψυχαναλυτική). Όλα αυτά τα επιπλέον προσόντα ξεχωρίζουν τον παιδοψυχίατρο από τον ψυχολόγο.

Η Ψυχολογία μελετά τις ανώτερες ψυχικές διεργασίες για να κατανοήσει τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Δεν είναι ιατρική επιστήμη, δεν ασχολείται δηλαδή με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά τα τελευταία χρόνια δέχεται πολύ έντονες επιρροές από τη νευροβιολογία και την ψυχιατρική λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής τους. Στο παρελθόν ήταν η ψυχολογία που επηρέαζε έντονα την ψυχιατρική, καθώς η τελευταία δεν μπορούσε να αναπτυχθεί εύκολα λόγω της τεχνολογίας της εποχής.

Εξειδικεύσεις των ψυχολόγων υπάρχουν πολλές, όπως: παιδική, αναπτυξιακή, ψυχαναλυτική, κλινική, κοινωνική, εγκληματολογική, πειραματική, κοινότητας, οργανισμών, περιβάλλοντος, φυσιολογίας, υγείας, φύλου, απασχόλησης, gestalt, συμβουλευτική, επαγγελματική, εξελικτική, αναπαραγωγική κ.ά. Πάρα πολλοί ψυχολόγοι εξειδικεύονται σε ψυχολογικές θεραπείες, όπως και οι (παιδο)ψυχίατροι.

Η Νευροψυχολογία συνδυάζει γνώσεις της νευρολογίας και της ψυχολογίας για να μελετήσει τη σχέση μεταξύ της εγκεφαλικής λειτουργίας και των γνωστικών και συμπεριφορικών διεργασιών στον άνθρωπο, μελετά με άλλα λόγια τις αμοιβαίες σχέσεις νευρολογίας και ψυχολογίας.

Η Νευροψυχιατρική είναι μια ιατρική επιστήμη, μια υποειδικότητα, που συνδυάζει νευρολογία και ψυχιατρική για να διερευνήσει τις διαταραχές του νευρικού συστήματος τόσο σε οργανικό όσο και σε συμπεριφορικό επίπεδο. Οι περισσότερες διαταραχές στα παιδιά (απλούστερες ή σοβαρότερες) θεωρούνται σήμερα νευροψυχιατρικές. Αυτό σημαίνει ότι τα κύρια αίτια τοποθετούνται στην εγκεφαλική λειτουργία κι όχι στο περιβάλλον ή στα συναισθήματα του παιδιού.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πάρα πολλοί παιδοψυχίατροι (η χώρα μας διαθέτει γύρω στους 200). Αυτό, σε συνδυασμό με τις λιγοστές δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, δυσκολεύει πολλούς συμπολίτες μας να απευθύνονται έγκαιρα στους σωστούς ειδικούς για τα θέματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια και το παιδί ή ο έφηβος.