Αναζήτηση
 Μονορόδι AISAC/PECS 

Ι. Καφαντάρης: Εισηγητής: Σεμινάριο 'Διλήμματα για το σ. Asperger' 11/10/08 (03/05/2008)

επιστροφή

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER

Τίτλος: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER & ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΥΨΗΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Ημερομηνία: 11 Οκτωβρίου 2008

Πληροφορίες: www.monorodi.gr

Μπορούν να συμμετέχουν τόσο επαγγελματίες (ιατρικές ειδικότητες, λογοπεδικοί, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί) όσο και ενήλικες με σ. Asperger ή γονείς παιδιών, οι οποίοι έχουν προσωπικό ενδιαφέρον και προβληματισμό για τη μεγάλη συζήτηση που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των συμπεριφορών και συμπτωμάτων αυτιστικής ποιότητας σε άτομα κάθε ηλικίας με υψηλή λειτουργικότητα και φυσιολογική ή υψηλή νοημοσύνη.

Το σεμινάριο στοχεύει στον εμπλουτισμό των κλινικών και θεωρητικών γνώσεων σχετικά με το σύνδρομο Asperger και άλλες (προτεινόμενες) μορφές «διαταραχών του αυτιστικού φάσματος» πολύ υψηλής λειτουργικότητας, καθώς και για υποκλινικές εικόνες που συναντούν οι ειδικοί όλο και συχνότερα στην εργασία τους.

Θα συζητηθεί ο υπάρχων προβληματισμός σχετικά με τη ραγδαία αυξανόμενη συχνότητα αυτών των περιστατικών, που σχετίζεται τουλάχιστον με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των σύγχρονων γονέων προς τις συμπεριφορές του παιδιού τους και τη βελτίωση της διαγνωστικής ετοιμότητας των ειδικών, αν όχι και με άλλους παράγοντες.

Προτείνεται ένα μοντέλο κατανόησης της συμπτωματολογίας, που συνθέτει τη συνδρομική εικόνα αυτής της σύνθετης αναπτυξιακής δυσκολίας, και συζητούνται τα όρια της διάγνωσης «σύνδρομο Asperger» και η αμφισβητούμενη συνεχής διεύρυνση της χρήσης της.

Θα συζητηθούν όλες οι προταθείσες θεωρίες κατανόησης της κατάστασης αυτής και τα σοβαρότατα ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα που θέτουν.

Τέλος, θα συζητηθεί και η διαμόρφωση εξατομικευμένων προγραμμάτων παρέμβασης και εκπαίδευσης της οικογένειας, ενόψει του γεγονότος ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετές στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις στη διεθνή βιβλιογραφία (evidence-based interventions).

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν:

  • Εξειδικευμένες γνώσεις για τη διαγνωστική διαδικασία.
  • Μοντέλο για την καταγραφή και κατανόηση της συμπτωματολογίας του Συνδρόμου Asperger.
  • Μοντέλο για προγράμματα παρέμβασης και εκπαίδευσης για την οικογένεια.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα λάβουν Σημειώσεις της παρουσίασης, ενώ οι ειδικοί θα λάβουν και Βεβαίωση Εκπαίδευσης.